Siirry sisältöön
Blogi Turvallisuusjohtaminen muutoksessa
Artikkeli

Turvallisuusjohtaminen muutoksessa

Julkaistu

Maailma muuttuu nopeammin kuin koskaan. Teknologian kiihtyvä kehitys, kyberuhat, yhteiskunnallinen polarisaatio, informaatioympäristön sirpaleisuus ja läpäisevyys, toimitusketjujen haavoittuvuudet ja maailmanpoliittiset jännitteet muodostavat keskinäis- ja heijastusvaikutuksineen uudenlaisen riskikudelman, joka ei tunne selkeitä rajoja eikä tue perinteistä ennustettavuutta. Samalla työn tekemisen muodot muuntuvat: fyysinen työpaikka on hajonnut, etätyöstä on tullut arkea, ja työntekijät liikkuvat eri puolilla maailmaa – usein henkilökohtaisin laittein ja alustojen kautta, jotka eivät ole täysin organisaation hallinnassa.

Olemme keskellä muutoskehitystä, joka haastaa perinteiset käsitykset turvallisuuden hallinnasta. Turvallisuus ei enää voi perustua pelkkään valvontaan ja sääntöihin, vaan sen on juurruttava organisaatiokulttuuriin. Kun kaikkeen mahdolliseen ei voida varautua ennakolta, tarvitaan jaettua ymmärrystä, vastuunkantoa ja luottamusta. On omaksuttava uudenlaisia tapoja vaikuttaa yhteisöllisyyden ja arvolähtöisen sitouttamisen kautta. Tämä edellyttää uutta asennoitumista, verkostojen hallintaa ja pelisääntöjen motivointia kaikille, jotka osallistuvat arvon tuottamiseen.

Turvallisuus on mitä suurimmassa määrin strateginen kysymys. Yksi ainoa tietomurto, toimitusketjun katkos tai vakava työtapaturma voi pysäyttää toiminnan pitkäksi aikaa – tai pahimmillaan kaataa sen kokonaan. On lisäksi tiedostettava, että turvallisuus ei ole vain vakuuttamista odottamattoman varalle, vaan kilpailukyvyn ja luottamuksen perusta. Yhä useammin asiakkaat ja kumppanit edellyttävät, että heidän yhteistyökumppaninsa ovat luotettavia myös epävarmoissa olosuhteissa ja kriisien osuessa kohdalle.

Turvallisuudesta ei myöskään voida enää puhua irrallaan toiminnan vastuullisuudesta. Se kytkeytyy esimerkiksi työntekijöiden hyvinvointiin, tietosuojaan, toimitusketjujen eettisyyteen ja riskien läpinäkyvään hallintaan. Turvallisuusjohtamisen on kyettävä kommunikoimaan vaikkapa liiketoiminnan, viestinnän, HR:n ja vastuullisuusjohdon kielellä. Siilot eivät suojaa kriisissä, eivätkä riitä arjessakaan.

Turvallisuusjohtaminen on lopulta ihmisten johtamista. Turvallisuusjohtajan tärkein tehtävä ei ole laatia uusia sääntöjä, vaan mahdollistaa toimintaa rakentamalla luottamusta, ymmärrystä ja sitoutumista. Muutosta karttavan byrokraatin sijaan turvallisuusjohtajan on oltava muutosagentti – henkilö, joka ymmärtää toimintaympäristön mahdollisuudet ja riskit ja joka kykenee viestimään niistä ymmärrettävästi niin johdolle kuin kentälle.

Muuttuvassa maailmassa menestyvät ne toimijat, jotka pystyvät muovaamaan omaa tekemistään ja uskaltavat kohdata ikävätkin skenaariot silmästä silmään. Turvallisuus ei saa olla päälle liimattu pakollinen lisuke, vaan sisään leivottu osa isoa suunnitelmaa ja päivittäistä toimintaa. Turvallisuusjohtaminen vallitsevassa murroksessa ei ole taakan kantamista, vaan mahdollisuus ohjata organisaatioita kohti kestävämpää, resilienttiä tulevaisuutta.

Jere Peltonen, puheenjohtaja, Finnsecurity.

Lue lisää