Skip to content

Mitä voimme odottaa älykkäiltä hälytysjärjestelmiltä?  

Aapo Leisiö, Solution Manager, Siemens

 

 

 

 

 

Mitä voimme odottaa älykkäiltä hälytysjärjestelmiltä?  

 

Paloilmoittimen odotetaan hälyttävän, jos jossain on savua, ja murtohälytysjärjestelmän odotetaan hälyttävän, jos joku murtautuu sisään ovesta tai ikkunasta. Voimmeko me odottaa näiltä järjestelmiltä tänä päivänä jotain muutakin? Ehdottomasti, ja meidän tulisikin odottaa, eikä tyytyä enää perinteisiin ratkaisuihin.  

 

Nykyisen, modernin paloilmoittimen tulisi olla toiminnaltaan ja ylläpidoltaan ehdottoman läpinäkyvä käyttäjälleen. Sen tulee täyttää määräysten sille asettamat vaatimukset, mutta sen lisäksi sen tulisi olla muutakin. Läpinäkyvyys syntyy siitä, että järjestelmän tila, viat ja hälytykset ovat käyttäjän saatavilla reaaliaikaisesti, mutta myös huollon ja ylläpidon tulee olla kustannustehokasta ja joustavaa.  

 

Ei voi olla niin, että vuosien kuluessa, huolloista huolimatta, järjestelmän kyky havaita orastavia paloja heikkenee, eikä sitä huomaa kukaan, saati että kukaan ei välitä. Paloilmoittimen tulee kyetä havaitsemaan itse heikentynyt kyky suoriutua sille asetetusta tehtävästä, ja ilmoittaa siitä käyttäjälle, osoitteen tarkkuudella. 

 

Datan hyödyntäminen tehostaa ylläpitoa ja riskikohtien havainnointia ajoissa  


Aivan samoin me emme voi tuudittautua siihen, että kerran asennetut sähköiset turvajärjestelmät toimivat kuin uudet vielä viiden tai kymmenenkin vuoden jälkeen, vaan meidän tulee vaatia enemmän. Turvajärjestelmät, kuten muutkin kiinteistön järjestelmät, tuottavat valtavat määrät dataa, joka yksinkertaisimmillaan on sitä, että kaikki toimii. Turvajärjestelmien tuottamaa dataa voidaan hyödyntää turvatason ylläpitämiseen, huollon ja ylläpidon tehostamiseen ja riskikohtien havaitsemiseen ajoissa. Tämä kaikki kuitenkin vaatii sen, että meillä on oikeat työkalut datan keräämiseen ja analysointiin. 
 

 

On hyvä muistaa, että älykkäinkään kiinteistö ei ole turvallinen, jos sen paloilmoitin ei kykene havaitsemaan paloa vanhentuneiden komponenttien takia, eikä paraskaan kyberturvaratkaisu ole riittävän hyvä, jos sisäverkon laitteisiin pääsee fyysisesti käsiksi.  

 

 

”Ei voi olla niin, että vuosien kuluessa, huolloista huolimatta, järjestelmän kyky havaita orastavia paloja heikkenee, eikä sitä huomaa kukaan, saati että kukaan ei välitä”. 


Aapo Lepistö
Solution manager, Siemens