Skip to content

Digitalisaatio tuo haasteita, mutta myös helpotusta pelastustoimintaan

– Suomen Palopäällystöliitto on ajan hermolla

Pasi Uurasmaa
Koulutuspäällikkö, Suomen Palopäällystöliitto – Finlands Brandbefälsförbund

 ”Ehkä tulevaisuudessa ajoneuvon kameroista voi saada kuvaa pelastustoimintaa johtavien käyttöön tilannekuvan muodostamiseksi jo ennen kuin ensimmäinen pelastusyksikkö on edes onnettomuuspaikalla.”

 

Digitalisaatio tuo omat haasteensa pelastustoiminnalle. Pelastustoimien kohteena olevaa rakennusta tai ajoneuvoa ei aina saa heti virrattomaksi. Useita eri pelastustoimintaa helpottavia järjestelmiä nimittäin ohjataan sähköisesti. Virrankatkaisun jälkeen ne eivät enää olekaan ohjattavissa. Ajoneuvot voivat esimerkiksi lähteä onnettomuustilanteessa liikkeelle, vaikka moottori ei ole käynnissä. Kaikki tämä haastaa pelastustoiminnassa käytetyt menetelmät uudelleen arvioitavaksi, tai jopa uudistettavaksi.

Toisaalta digitalisaatio saattaa myös tarjota paljon uusia mahdollisuuksia pelastustoimintaan. Jo nyt 112 Suomi -sovellus on esimerkki digitalisaation tuomasta helpotuksesta auttamisen ketjuun. Ajoneuvo voisi myös esimerkiksi lähettää tiedon sijainnistaan, kulkusuunnastaan tai nopeudestaan ennen törmäystä – tai vaikka käytössä olleista turvavöistä. Jo nyt osa ajoneuvoista osaa soittaa itse ”hätäpuhelun” automerkin omaan valvomoon ja avata puheyhteyden ajoneuvon ja valvomon välille. Ehkä tulevaisuudessa ajoneuvon kameroista voi saada kuvaa pelastustoimintaa johtavien käyttöön tilannekuvan muodostamiseksi jo ennen kuin ensimmäinen pelastusyksikkö on edes onnettomuuspaikalla.

Saapuessasi tieliikenneonnettomuuspaikalle ennen ammattiauttajia:

  1. Pysäköi ajoneuvosi 50 metrin päähän onnettomuuspaikasta sen etupuolelle oikealle pientareelle, kytke hätävilkut ja pysäköintivalot päälle.
  2. Pue keltainen heijastinliivi tai muu riittävän näkyvä asu päälle. Käytä pimeällä taskulamppua oman näkyvyytesi lisäämiseksi.
  3. Varoita muuta liikennettä viemällä varoituskolmio vähintään 200 metrin päähän, huomioi mahdollinen mutka ja vie tarvittaessa vieläkin kauemmaksi.
  4. Selvitä mitä on tapahtunut: onko loukkaantuneita ja montako ihmistä on ollut kussakin ajoneuvossa?
  5. Soita 112. Mitä on tapahtunut? Missä on tapahtunut? Vastaa sinulle esitettyihin kysymyksiin. Sulje puhelin vasta luvan saatuasi. Soita uudelleen, mikäli tilanne tapahtumapaikalla muuttuu.
  6. Estä ajoneuvojen liikkeellelähtö sammuttamalla moottori tai siirtämällä vaihteenvalitsin P-asentoon, kytke käsijarru.
  7. Varo laukeamattomia turvatyynyjä. Älä mene ratin ja kuljettajan väliin.
  8. Vältä autettavien liikuttamista. Jos ajoneuvo syttyy palamaan, siirrä potilaat ulos ajoneuvosta.
  9. Tue autettavan niskaa, avaa hengitystiet, tyrehdytä suuret verenvuodot ja suojaa kylmältä. Älä jätä autettavaa yksin.
  10. Ohjaa lisäapu paikalle. Poistu paikalta vasta luvan saatuasi.

 

Ennakkoon huolehdi, että omasta ajoneuvostasi löytyvät sammutin, ensiapulaukku ja keltainen huomioliivi. Pidä ensiaputaitosi ajan tasalla.