Skip to content

Turvallisuusalan digitalisaatio ottaa isoja askelia

Juha Uskali
Zenitel Finlad Oy:n toimitusjohtaja sekä  Finnsecurity ry:n hallituksen puheenjohtaja.
Hän on mukana FinnSec-messujen ohjelmatyöryhmässä.

Turvallisuuden digitalisaatio kehittyy vuosi vuodelta aikaisempaa nopeammin. Turvallisuusalan yrityksillä on FinnSec-messuilla tuhannen taalan paikka kertoa uusista tuotteistaan ja palveluistaan, sillä niillä on kysyntää ja suuri rooli tulevaisuuden liiketoiminnassa.

”Nyt rakennetaan entistä helppokäyttöisempiä käyttöliittymiä ja jossain vaiheessa yksi käyttöliittymä hallinnoi kaikkea.”

Digitalisaatio näkyy uusissa turvallisuusjärjestelmissä ja -palveluissa vahvasti. Järjestelmät eivät ole enää passiivisia vaan vaikuttavat aktiivisesti yritysten liiketoimintaan. Kyberturvallisuudesta on tullut myös entistä tärkeämpää, sillä verkkoturvallisuuden haavoittuvuuteen on varauduttava hyvin.

Turvajärjestelmissä digitalisaatio mahdollistaa jatkuvan tilannekuvan seuraamisen. Häiriöiden sattuessa tilanteisiin voidaan reagoida nopeasti reaaliajassa, milloin ja missä tahansa. Turvajärjestelmät integroituvat niin, että esimerkiksi kamerat, kulunvalvonta, ääni, hälyttäminen ym. ovat samassa järjestelmässä ja tukevat toisiaan. Nyt rakennetaan entistä helppokäyttöisempiä käyttöliittymiä ja jossain vaiheessa yksi käyttöliittymä hallinnoi kaikkea.

Asiakkaat haluavat turvallisuusjärjestelmilleen pitkäikäisyyttä. He haluavat, että järjestelmä on uusi vielä silloinkin, kun vaikkapa monta vuotta rakennettava laiva on valmis tai pitkä järjestelmäprojekti valmistuu. Muuttuvassa maailmassa viisi vuotta on todella pitkä aika. Uudet digitaaliset tuotealustat mahdollistavat kuitenkin ohjelmien päivittämisen – digitaalinen sisältö elää ajassa ja on aina uusinta uutta.

Viime vuosien kehitys turvallisuusalalla on ollut huikeaa. Yritykset miettivät nyt turvajärjestelmiä verkkopohjaisina ratkaisuina. Selkeästi tiedostetaan, että turvallisuus on tärkeä asia ja vaikuttaa liiketoimintaan merkittävästi. Uskoisin, että FinnSec-messuille tulee ensi syksynä entistä enemmän liiketoimintapäättäjiä, jotka tiedostavat tämän.

Turvallisuuspalveluissa vartiointi muuttuu digitalisaation myötä myös merkittävästi. Droneilla voidaan hoitaa aluevalvontaa ja tarjolle tulee uudenlaisia palveluita. Vääriä hälytyksiä tulee paljon ja ne voidaan uusilla digitaalisilla järjestelmillä hoitaa kustannustehokkaasti ’online.’ Turvallisuusala tarvitsee työntekijöitä, mutta heidän toimenkuvansa tulee muuttumaan. Infrastruktuurin digitalisoituminen tuo paljon hyötyjä ja etuja turvallisuusalalle.

Turvallisuuden digitalitoitumisessa on pakko huomioida myös hakkerit ja järjestelmien haavoittuvuus. Ne tuovat omat riskinsä yrityksille, mutta loppupeleissä digitalisaation hyödyt ovat isommat kuin uhat tai haitat. Varautuminen on ensiarvoisen tärkeätä ja kyberturvallisuudella on suuri rooli. Yritykset tekevät turvallisuusstrategiansa huomioiden digitaalisten turvallisuuspalveluiden kehityksen.

”Kokoamalla osaamisen yhteen pystymme yhdessä rakentamaan entistä turvallisempaa yhteiskuntaa!”

FinnSec-messut tarjoaa turvallisuusteknologian ja -palvelujen foorumina osastoilla ja ohjelmassaan paljon tietoa turvallisuuden digitalisoitumisesta. Tapahtumaan kannattaa tulla päivittämään tietojaan ja hakemaan ratkaisuja oman liiketoiminnan tueksi. Turvallisuusalan yritysten kannattaa olla paikalla ja kutsua tapahtumaan myös laajasti asiakkaitaan. Kokoamalla osaamisen yhteen pystymme yhdessä rakentamaan entistä turvallisempaa yhteiskuntaa!”